Compare Listings

Καλαμάτα Καλαμάτα

Η φυσική ομορφιά της Μεσσηνίας με τις πανέμορφες ακτές, τις αμμώδεις παραλίες, τα δασωμένα βουνά και τις εύφορες κοιλάδες, συνυπάρχει με σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας, βρίσκεται στη θέση του αρχαίου Φαραί. Μετά την ανεξαρτησία από τους Τούρκους και χάρη στην εκμετάλλευση των γόνιμων μεσσηνιακών εδαφών (παραγωγή ελαιολάδου, σταφίδας, σύκων κλπ.), εξελίχθηκε σε ένα πλούσιο αστικό κέντρο και ένα σημαντικό λιμάνι. Βρίσκεται 238 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αθήνας.

 

Περπατώντας στην πόλη

Το βασικό σημείο αναφοράς στην πόλη της Καλαμάτας είναι το θρυλικό κάστρο της  όπου πραγματοποιείται ετησίως το φημισμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Είναι αμφιθεατρικά κατασκευασμένο στο χώρο της ακρόπολης του Φαραί προσφέροντας θέα προς την πόλη. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τον William Villehardouin, υποβλήθηκε σε επακόλουθες προσθήκες και μετατροπές από τους Βενετούς και τους Τούρκους. Σήμερα, είναι ένας ιδανικός χώρος υπαίθρου για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

Εξίσου όμορφη είναι η εξαίσια Παλαιά Πόλη  στους πρόποδες του Κάστρου. Η ευρύτερη περιοχή μπορεί να υπερηφανεύεται για τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής (1873),  πολιούχο της Καλαμάτας που γιόρτασε στις 2 Φεβρουαρίου, το μοναστήρι των Καλογραιών του 12ου αιώνα με το φημισμένο εργαστήριο μεταλλοτεχνίας και η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του 13ου αιώνα.

 

Αξιοθέατα που αξίζει να δείτε

– Το Δημαρχείο

– Νεοελληνική Πινακοθήκη, με πίνακες και γλυπτά

– Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο (στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς) με ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.

– Η ευρύχωρη κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου (King George) με πολλές καφετέριες, χώρους για συνάντησης και δρομάκια για περίπατο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο πεζόδρομος της οδού Αριστομένους ξεκινάει εδώ με πολλά καταστήματα και καφετέριες.

– Στα δυτικά της πλατείας, η γειτονιά ξεδιπλώνεται γύρω από τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό με ένα δίκτυο πεζόδρομων, μικρών καφετεριών, μπαρ και ταβερνών.

– Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Κυριάκου, με παραδοσιακά αντικείμενα και κειμήλια από τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1821.

– Το Δημοτικό θέατρο.

– Το πάρκο των σιδηροδρόμων με εκθέματα παλαιών μοτοσικλετών και σιδηροδρομικών βαγονιών.

– Ο παραλιακός δρόμος μπροστά στην εκτεταμένη παραλία της πόλης (μήκους 4 χλμ. με θαυμάσια καθαρά νερά). Στην παραλία της Καλαμάτας, οι άνθρωποι μπορούν να κολυμπήσουν σε κρυστάλλινα νερά και να απολαύσουν δαντελωτές παραλίες, στις οποίες έχει απονεμηθεί το βραβείο ποιότητας Γαλάζια Σημαία. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, ενώ οι λάτρεις της παραλίας μπορούν να απολαύσουν κάθε είδος θαλάσσιων σπορ.

– Η δυτική παραλία με τη μαρίνα της Καλαμάτας συνδέεται με το κέντρο της πόλης και μέσω του ποδηλατοδρόμου.

Κοντινοί προορισμοί

– Οι παραλίες της Βέργας (8 χλμ.), της Μικρής Μαντίνειας (10 χλμ.), της Αβίας (12 χλμ.) και των Κιτριών (17 χλμ.), τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε θέρετρα με σημαντικές τουριστικές εγκαταστάσεις και ζωντανή νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι.

– Η μικρή πόλη της Μεσσήνης (11 χλμ.) με τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το περίφημο Δημοτικό Μέγαρο (1870) και το Μουσείο γλυπτικής του Τ. Κατσουλίδη.

– Τα ορεινά χωριά της δυτικής πλαγιάς του Ταΰγετου, στο δρόμο προς τη Σπάρτη, που είναι ένας από τους ομορφότερους δρόμους της Ελλάδας.

 

Εκδηλώσεις

– Πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο αμφιθέατρο του Κάστρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

– Οι εκδηλώσεις Καρναβαλιού με το παραδοσιακό “γαιϊτανάκι” (χορός μακεδόνων) στην κεντρική πλατεία της πόλης.

– Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού το καλοκαίρι (www.kalamatadancefestival.gr).

– Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

– Το μεγάλο καρναβάλι στη Μεσσήνη την τελευταία Κυριακή των Αποκρεών  με τα συνηθισμένα γεγονότα που κορυφώνονται την  Καθαρά Δευτέρα.

– Εκδηλώσεις ιπποδρομιών στην πόλη Πλατύ (16 χλμ.) τη Δευτέρα του Πάσχα.

 

Πηγή: http://www.visitgreece.gr/en/main_cities/kalamata

Related posts

Πύλος

Η Πύλος είναι μια μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη, που...

Περισσότερα

Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος είναι προορισμός για όλες τις εποχές,...

Περισσότερα

Γιάλοβα

Αυτός ο μικρός γραφικός οικισμός θα γοητεύσει τους...

Περισσότερα